Η ασφάλιση υγείας καλύπτει και στο εξωτερικό;

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ταξιδεύει στο εξωτερικό για δουλειά ή για να επισκεφτεί ένα φίλο και εκεί αντιμετωπίζει ένα ήπιο ιατρικό ζήτημα – όπως μία αλλεργία που τον αναγκάζει να απευθυνθεί στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείου ή ακόμα και ένα χειρουργείο ρουτίνας που πρέπει ωστόσο να γίνει άμεσα λόγω π.χ. οξείας χολοκυστίτιδας.

Καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας του; Τι θα κληθεί να πληρώσει; Βασικός κανόνας που ο ασφαλισμένος δεν πρέπει να ξεχνά είναι ότι πρέπει να γνωρίζει τι περιλαμβάνει το συμβόλαιό του και εάν δεν γνωρίζει είναι δουλειά του ασφαλιστικού του συμβούλου να τον ενημερώσει. Σίγουρα κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας είναι διαφορετικό, ωστόσο τα περισσότερα παραδοσιακά συμβόλαια δεν καλύπτουν νοσηλείες και περίθαλψη στο εξωτερικό. Ακόμα και εάν υπάρχει κάλυψη τις περισσότερες φορές είναι μέχρι ένα ποσοστό και εν συνεχεία θα κληθεί να καλύψει το εναπομείναν κόστος με δικά του έξοδα.

Μαζί με την οργάνωση του ταξιδιού στο εξωτερικό, ο κάθε ασφαλισμένος πρέπει να τσεκάρει ξανά την ασφάλισή του και εάν δεν καλύπτεται για το εξωτερικό να αγοράσει τη σχετική κάλυψη. Θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ασφαλιστικό του σύμβουλο, να γνωρίζει εάν καλύπτεται διακομιδή από τη χώρα που σχεδιάζει να πάει και σε ποιες περιπτώσεις, να έχει γνώση για τις απαλλαγές αλλά και τις εξαιρέσεις που μπορεί να αφορούν λόγου χάρη τρομοκρατικές ενέργειες, σπορ ή προϋπάρχουσες ασθένειες.

Πριν το ταξίδι λοιπόν… ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να φροντίσει για την ασφάλεια και την ασφάλισή του.